Jumbostay

Information & historia

En unik och annorlunda upplevelse

Välkommen till ett av världens coolaste boenden! Här kan du tillbringa natten ombord på en äkta jumbojet – på marken! Välj mellan att bo i fräscha rum med dusch och toalett i korridoren eller i sviten i den ombyggda cockpiten med panoramavy över flygplatsen. Hos Jumbo Stay får du garanterat en unik och annorlunda upplevelse.

Övernatta i en jumbojet

Sen mitten av januari 2009 kan gäster för första gången någonsin övernatta i en äkta begagnad jumbojet – på marken! Detta är det perfekta sättet att påbörja din utlandsresa. Planet är en uttjänt jumbojet modell 747-200 från 1976 som fått helt ny, modern inredning och som erbjuder nattgäster en annorlunda upplevelse. Spännande för såväl flygentusiaster som barnfamiljer och affärsmän. Denna häftiga upplevelse lämnar ingen oberörd – det kan vi lova.

Historik och kuriosa

– Detta är det lågprisalternativ Arlanda så länge behövt, men också ett helt nytt landmärke för Arlanda och en annorlunda upplevelse för gästerna, säger vandrarhemsägaren och mannen bakom Jumbo Stay, Oscar Diös.

Oscar Diös äger och driver sedan tidigare Uppsala Vandrarhem och Hotell.

– Jag var på gång att utvidga min verksamhet med vandrarhem i slutet av 2006 när jag fick nys om att ett gammalt flygplansvrak var till salu på Arlanda. Eftersom jag länge velat etablera mig på Arlanda tvekade jag inte en sekund att slå till när möjligheten dök upp, berättar Oscar Diös.

Flygplanet är en uttjänad 747-200 Jumbo Jet som ursprungligen byggdes för Singapore Airlines 1976. Det slutade sina dagar hos svenska Transjet 2002 efter att ha flugit för ett flertal olika flygbolag, däribland legendariska Pan Am.

I december 2007 beviljade Sigtuna kommun bygglov för etableringen av Jumbo Stay vid infarten till Arlanda flygplats. I januari 2008 flyttades planet till en byggparkering där den första etappen av ombyggnationen nu har påbörjats med demontering av den gamla inredningen, ommålning och ny inredning av rummen. 450 flygstolar ska ut och planet ska saneras från topp till tå. Boendet byggs precis som vilket vanligt hus som helst med samma krav på klimatanpassning, isolering och det följer gängse energinormer. Uppvärmningen sker med en luft-luftvärmepump.

Den 27 augusti 2008 bogserades den till sin slutdestination vid infarten till Arlanda där det placerades på ett betongfundament med landningsställen i två stålvaggor. Där har Jumbo Stay blivit ett spektakulärt landmärke som ligger som en portal till Arlanda med utsikt över landningsbanan.

Ingen Arlandabesökare kommer att kunna missa det nya boendet!

Kort fakta om Jumbo Stay

Flygplanstyp: Boeing 747-212B
Tillverkningsår: 1976
Namn: Liv (efter ägarens dotter)
Antal rum: 33
Antal bäddar totalt: 76
Antal bäddar per rum: 1-4 bäddar
Storlek på rum: Cirka 6 kvadratmeter med 3 meter i takhöjd

Sök